Hodjanernes Blog

26 maj 2017

Køb ikke automatisk organiske fødevarer

Filed under: Almindelig fornuft, Klima, Medicin, TrumfEs, Videnskab — Tags: — trumfes @ 09:22

Bjørn Lomborg gør op med de mange myter om organiske fødevarer

Han kommer med ganske mange argumenter

Men han mangler alligevel et: alle de mange gange, hvor producenter af organiske fødevarer er blevet grebet i fusk !

5 kommentarer »

 1. På dansk hedder det “økologiske fødevarer”. Lomborg spidder de frelste økologer.

  Like

  Kommentar af Ole Madsen — 26 maj 2017 @ 10:49

 2. I dag har vinden endelig lagt sig, og om en time er jeg i fuld gang med at sprøjte vårsæden for ukrudt. Lod jeg være, ville det tage to år, og så var det slut med at dyrke korn, alene af den grund, at kornet ikke kan gro uden den mangan, som jeg sprøjter ud sammen med ukrudtsmidlet. Kornet ville drukne i ukrudtet, også selvom det fik mangan.

  Jeg sprøjter fra en stort set åben traktor, og har gjort det i mere end 30 år. Herved har jeg indåndet millioner gange mere sprøjtemiddel end nogen nogensinde kan optage via fødemidlerne, uden at dette har påvirket mit helbred.

  Hvordan pokker nogen kan tro, at man bare kan fjerne sporstofferne fra jorden, uden at dette påvirker jordens frugtbarhed, er mig en gåde.

  Like

  Kommentar af husmanden — 26 maj 2017 @ 11:21

  • @ husmanden. Min gamle fader sprøjtede i 20 år fra åben traktor med bladan, parathion og div. hormonmidler som man brugte den gang, og selvfølgelig uden åndedrætsværn. Når en dyse stoppede blæste han den ren og spyttede lige det værste ud. Det smagte ikke særlig godt. Han blev så også revet bort i en alder af blot 87 år.
   Og ellers HELT enig.
   Jeg deltog for nogle år siden i et stort madforsøg, hvor jeg kun blev fodret med økologiske fødevarer, ny nordisk, i knap tilmåling i 6 måneder. Jeg kunne ikke mærke en skid overhovedet og tabte mig et par kilo pga for beskedne rationer! 🙂
   Men det var da meget sjovt, på nær, da de tog biopsier af mig, men Hustru gik vældig op i det.

   Liked by 1 person

   Kommentar af Knud Madsen — 26 maj 2017 @ 18:37

 3. Selv med en fordobling af areal og produktion gennem de sidste 5 år, hvilket næppe er foregået, er det kun omkring 10% af arealet i EU der er økologisk dyrket:
  In 2012, the total expenditure in organic products reached 19,700 million Euro; 9% more than in the previous year. The European Union has over 186,000 organic plantations that take a total of 2.9 million hectares; 5.4% of its entire agricultural acreage. Spain is the member state with the largest organic acreage (1.8 million hectares), followed by Italy (1.1 million), Germany (1 million), France (970,000) and the UK (630,000).

  Billederne bliver rangordnet efter, hvor komplekse og fuldendte deres mønstre er, og gang på gang viser det sig, at prøver af økologiske og biodynamiske fødevarer scorer højere end prøver af konventionelle fødevarer.

  Men afspejler dette virkelig, at en prøves billeddannende egenskaber afspejler dens værdi som føde for dyr eller mennesker?

  – Det er der efterhånden en meget stor mængde indicier for. Man kan dog ikke sige, at det er endeligt bevist. Men det er sandsynliggjort, at billederne afspejler relevante aspekter af prøvens ernæringsmæssige kvaliteter, siger Jens-Otto Andersen.
  http://infolink.elbo.dk/jord/bruger/vis.asp?which=13962
  http://www.biodynamisk.dk/dokumenter/jens-otto-a-artikel.pdf
  8 år siden, fandt ikke aktuelle links, men trumfes har med ordvalget “alle de mange gange, hvor producenter af organiske fødevarer er blevet grebet i fusk !”, nok flere klar:
  https://www.b.dk/danmark/oeko-boender-taget-i-fusk

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 26 maj 2017 @ 21:41

 4. Modtog:
  Subscribe to comments on Køb ikke automatisk organiske fødevarer on Hodjanernes Blog!

  Howdy.

  You recently signed up to follow one of my posts. This means once you confirm below, you will receive an email when new comments are posted.

  To activate, click confirm below. If you believe this is an error, ignore this message and nothing more will happen.

  Beklageligvis er de to gange kommentarer jeg sendte i går hvoraf jeg kun så den første på hjemmesiden ikke til stede i dag. Den første var tilstede i går. Er Hodja hakket, eller er det mon selveste redaktøren der ikke synes om sådan noget som:
  (anden sendte post)
  Biodynamisk bedst til CO2-binding i jorden
  Økologisk dyrkning er 20% bedre end konventionel, når det gælder opbygning af organisk kulstof i jorden (”mulddannelse”) af luftens CO2. Biodynamisk er dog endnu bedre: i snit er der 25% mere organisk kulstof i de biodynamiske jorde end i de økologiske. Det viser en 212 siders rapport fra den engelske økologiorganisation Soil Association om dyrkningsforsøg fra hele verden. Forskellen er bl.a. kompostering af gødningen og brug af de biodynamiske præparater.
  Rapporten kan anbefales til fagligt interesserede – den har godt 1200 referencer! Den kan læses på http://www.soilassociation.org

  Biodynamisk dyrkning giver mere muld
  21 års forskning viser:
  Biodynamisk dyrkning giver mere muld, bedre frugtbarhed og mere liv
  Det store forskningsinstitut FiBL i Schweiz har – i tæt samarbejde med landmænd – gennemført et forsøg, kaldet DOK, med biodynamisk (D), økologisk (O) og konventionel (K) dyrkning efter alle (forsknings-)kunstens regler. Resultaterne efter de første 21 år viser, at den biodynamiske ‘metode’ virker bedst på jordens struktur, mulddannelse og organismer.
  Det kan være svært at forklare, hvorfor kompostering af gødningen og små mængder biodynamiske præparater til kompost og marker kan have nogen målbare virkninger på jord og planter. Men resulaterne i DOK-forsøget og andre langtidsforsøg viser, at effekten er tydelig.
  Forsøget er udgivet i et hæfte på 20 sider med mange illustationer og korte tekster på norsk/dansk. Et godt materiale til alle interesserede, både forbrugere, studerende og landmænd og andre fagfolk. Det kan bestilles her http://www.biodynamisk.dk/materiale/index.html
  og læses her http://www.biodynamisk.dk/dokumenter/rapport_fibl-web3.pdf
  (som pdf). Arbejdet er dog fra 2004 men trods Lomborgs ord vil jeg mene det er svært at afvise resultaterne, der ikke lige er hvad han selv fremfører.

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 27 maj 2017 @ 10:10


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: