Hodjanernes Blog

28 januar 2013

Man har vel lov til at drømme

pengespild Jo jo engang i mellem kan en person fra Liberal Alliance faktisk godt sige noget fornuftigt

Som Rasmus Brygger, landsformand, Liberal Alliances Ungdom, gjorde det i Jydepotten i dag. (Både online og i den skriftlige udgave). Hans forslag om at gøre “politik til et deltidsjob”, er dog ikke nyt.

Daniel Hannan har fx forlængst foreslået noget lignende.

Daniel Hannan skriver bl.a:

In an ideal world, being an MP would itself be a ‘second job’. We would be represented by citizen-legislators who met infrequently, and were compensated for their time, but were expected to earn their living elsewhere. Something of the sort happens in Switzerland, perhaps the most happily governed state in Europe.”

Nå, nu til Rasmus Bryggers indlæg i JP:

Gør politik til et deltidsjob

I den amerikanske delstat New Hampshire får lovgiverne et årligt vederlag på 100 dollars. Der er vel at mærke tale om en post, der i Californien netter over 100.000 dollars om året.

 I New Hampshire mener man nemlig, at der ikke skal være økonomisk gevinst ved at være folkevalgt.

Resultatet af den lave hyre er tydelig: De, der vælges, er ikke karrierepolitikere, men derimod borgere med klare ideologiske målsætninger. I New Hampshire kan du nemlig ikke leve af at være politiker.

I Danmark betales folketingsmedlemmerne 660.000 kr. årligt. Herhjemme stiller politikerne sig i arbejdsløshedskøen, når de ikke får genvalg. 16 måneder efter folketingsvalget er kun 10 af de 26 tidligere folketingsmedlemmer i arbejde. Hvor nærliggende det end er, skal man dog ikke tillægge inkompetence hele ansvaret.

Næsten alle nuværende politikere oplevede et gevaldigt lønløft, da de blev valgt ind i Folketinget. De 600.000 kr. er alligevel noget rarere, end hvad man får som folkeskolelærer eller som studerende på SU.

Man kan mene, at et hårdt arbejde, som politik jo kan være, skal belønnes, men omvendt har størstedelen af landets folketingsmedlemmer altså et stort økonomisk incitament til at gøre hvad de kan for at blive genvalgt – hvad end det koster. Når det så endelig sker, at de smides på porten, står de uden arbejde og ingen nyerhvervede relevante kompetencer.

De nyvalgte lærer derfor hurtigt, at hvis de vil beholde jobbet som politikere, må de lægge deres holdninger på hylden og rette ind.

Sådan fødes et populistisk demokrati. Alle vil sige det populære, ingen det nødvendige.

Løsningen på problemet er egentlig såre simpel: Gør arbejdet som folketingsmedlem til en bibeskæftigelse og sænk vederlaget tilsvarende.

Første fordel er åbenlys: Politikerne vil nu ikke længere have tiden til at udskrive metervis af nye love hvert femte minut. De vigtige love vil stadig blive gennemført, men nu er der ikke længere tid til at snakke juletræer og påbud om cykelhjelm. For det andet kan vi nu få lovgivere ind, som rent faktisk har en forbindelse til den virkelige verden.

Politikere, som ved, hvordan det er at have et almindeligt job, og hvordan deres lovgivning rent faktisk rammer mennesker omkring dem.

Det er nemlig ikke et tilfælde, at New Hampshire er USA’s frieste delstat. Fjern det økonomiske incitament til at blive politiker, og vi vil opleve lovgivere med mandsmod. Vi vil få politikere, hvor delstatens motto ”lev frit eller dø” ikke kun er en kuriositet, men en levevis.

1 kommentar »

  1. Man kan vel sagtens kalde det nuværende folketingsarbejde for deltidsarbejde al den stund at de kun arbejder fra den første tirsdag i oktober til grundlovsdag.

    Like

    Kommentar af Santor — 28 januar 2013 @ 23:52


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: