Hodjanernes Blog

3 juni 2012

Sverige lot tyske nazitog passere til Narvik

Mens kampene i Narvik foregikk for fullt, lot svenskene tyske tog passere gjennom det nøytrale Sverige med soldater og krigsutstyr, ifølge den nye boka «Blodsporet».

Tyskerne brukte den svenske jernbanen i stor stil mens kampene pågikk. Virksomheten var mye mer omfattende enn historikerne har vært klar over, sier Eidum til Dagbladet.

Fram til august 1943 rullet det tyske tog fra Sverige til Oslo, Trondheim og Narvik, over grensen i nord. Også norske fanger skal ha blitt sendt med tog til konsentrasjonsleire i Tyskland.

Læs her om, hvad Ulf Nilsson skriver i ‘Sverige Sluten Anstalt’ om hvad den svenske kuglelejeproduktion betød for Det 3. Riges krigsførelse og varigheden af 2. Verdenskrig i Europa, og hvorfra rigdommen, der skabte det svenske mirakel efter krigen, stammer. Her følger bare et enkelt citat – der er meget mere i bogen:

William L. Shirer, håller med: Hela Tysklands existens var beroende av importen av järnmalm från Sverige, skriver Shirer som konstaterar att hälften av behoven tillfredsställdes av svenskarna.
Även andra, något försiktigare bedömare anser att malmen från Kiruna förlängde kriget med två år – under vilka miljoner människor miste livet. Allierade statsmän och diplomater vädjade gång på gång till svenska kollegor att bekänna sig till demokratin och ta sitt ansvar, men argument av det slaget avvisades kallt.

“Ud fra ståsted og humør kan man beskrive Sveriges politik i de første krigsår som fej, forsigtig, realistisk eller egoistisk, men neutral var den aldrig”

Således lyder konklusionen på Expressens tidligere chefredaktør Staffan Thorsells bog ‘Min kære Reichskanzler.”
Titlen stammer fra indledningen på et brev fra Kong Gustav V til Adolf Hitler i 1941. I bogen bliver de tætte bånd mellem de svenske og tyske overklasser nådesløst udstillet. Bogen beskriver også den svenske konges hjertelige besøg i Nazi-Tyskland i 1939 efter krystalnatten.

Sveriges indsats overfor jødiske flygtninge beskrives også. I 1937 slog Sverige fast, at jøder ikke var politiske flygtninge. Og hvordan Sverige og Schweiz 3 uger før Krystalnatten overtalte Nazi-Tyskland til at indføre det berygtede 3 centimeter høje ‘J’ (jude) i alle tyske jøders pas.

“Jeg ønsker at ændre det løgnagtige billede af moralsk ophøjet neutralitet, som alt for længe har haft magten over svensk udenrigspolitik,” siger forfatteren.

Fra 24timer 27. november 2006

1935 kom Mathias Rapps föräldrar Alfred och Liselotte till Sverige från Tyskland. Hon var “arier”, han jude.

Paret var förlovade och ville gifta sig i Sverige – men fick inte. Den svenska staten tillät inte så kallade rasblandade äktenskap. Paret åkte till Storbritannien, gifte sig där 1936, återvände och slog sig ner i Hallstahammar i Västmanland.

Efter något år kom ett brev från svenska myndigheter.

Nazityskland hade kontaktat Sverige och bad svenska staten uppmana mina föräldrar att frivilligt upplösa äktenskapet. De vägrade förstås och blev stämda till häradsrätten i Kolbäck, berättar Mathias Rapp.

Det vil vi gerne høre Håkon Arvidssons kommentar til, han arbejder som lektor på RUC, og kommenterede den tidligere regering  med tydelige hentydninger til 30’erne så man næsten kunne se Anders Fogh og Co. gå i strækmarch.

1 kommentar »

  1. Ja tak, den historie kender jeg til dels. Da vi i sin tid flyttede til Stockholm, modtog jeg et rasende brev fra mine norske svigerforældre, der havde dramatiske krigsoplevelser bag sig. “Du kan ikke byde os at flytte til Sverige med vores barnebarn, ved du ikke, at svenskerne tillod tyskerne at bruge de svenske jernbaner til transport til og fra Norge?”, skrev de.

    Brevet var så hjerteskærende, at jeg begav mig ud på en lang rejse med barn og nye mand for at berolige Svigerfar op Svigermor. Jeg blev varmt modtaget, og vi spiste en hyggelig frokost sammen. På forhånd var det aldrig faldet mig ind, at de tænkte på den måde så mange år efter krigen, men jeg er meget glad for, at jeg besluttede at tage deres følelsesudbrud alvorligt, for det blev sidste gang, jeg så dem, og jeg tror, at det møde blev et kært minde for begge parter.

    Like

    Kommentar af Maria Due — 3 juni 2012 @ 20:46


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: