Hodjanernes Blog

8 december 2011

Et lille glimt af fornuft

Filed under: Aviser mm Norske, Journalister, Terrorism, Tonen, Utøya — Skjoldungen @ 00:45

Norsk avis udviser anstændighed!

Hvor den norske statminister umiddelbart efter terroren på Utøya manede til besindighed, kastede den samlede danske venstrefløj, inklusive Journalistisk Venstreparti sig øjeblikkeligt over de endnu varme lig i den hensigt at stille alle os – d.v.s godt halvdelen af befolkningen – der ikke bifalder den bevidstløse masseindvandring af uintegrerbare muslimer, i et dårligt lys. Ligskænderiet havde i al sin nedrighed det slet skjulte budskab, at vi, der tager til orde derom, var medskyldige i massemord. Men der gik ikke lang tid før den norske pendent til vor egen presse og dens politikere overtrumfede – undskyld, undertrumfede – i samme nedrighed. Hvilket ellers skulle synes noget nær umuligt. Nu er så massemorderen – hvis navn jeg ikke vil lade besudle mit tastatur – diagnosticeret som sindssyg.

Hermed skulle sagen vel være så afklaret, at tragedien kunne indskrives som sådan i norsk historie. Men nej. For journalister er intet helligt når midlet – 78 dræbte – helliger målet. Journalisternes mål, vel at mærke. Et foreløbigt lavpunkt nåede de, da Dagbladet i bedste – undskyld, værste – Carsten Jensen-stil udnævnte islamkritikerme, herunder bl.a. den norske politiker fra Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, til  “Søppelmennesker”. Han er nu sygemeldt med depression og hukommelsestab. (Se venligst Snaphanen for detailler). Men i al denne infamitet kommer så pludseligt dette lille glimt af rigtig anstændighed:

Ledende artikel i Aftenposten: “Lederen for Fremskrittspartiet i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, er sykmeldt som følge av drapstrusler og sjikane. Han lever med voldsalarm. Politi har stått vakt utenfor huset hans. Han må unngå steder hvor mange mennesker samles. Tybring-Gjeddes kone Ingvil fortalte til NRK mandag om det hatet som har skyllet over ektemannen etter 22. juli. Familien lever nå et liv preget av frykt. “Jeg er redd og har grunn til å være det”, sier hun.

Det Tybring-Gjedde og hans familie nå opplever, er fullstendig uakseptabelt. Tybring-Gjedde er en markant politiker og kritiker av norsk innvandrings- og integreringspolitikk. Vi i Aftenposten er blant dem som er sterkt uenige med ham, men han har ikke sagt eller skrevet noe som en gang nærmer seg ytringsfrihetens grenser. At han mobbes og trues på livet som følge av sin deltagelse i offentlig debatt, er rett og slett forstemmende og dypt beklagelig.

TYBRING-GJEDDE har særlig fått unngjelde for en kronikk fra august 2010, der han og en partifelle tok et hardt oppgjør med Arbeiderpartiets integreringspolitikk. Senere har han beklaget ordvalget i kronikken. Likevel kommer politiske motstandere gang på gang tilbake til akkurat dette innlegget. Er dette rimelig når Tybring-Gjedde, som en av få politikere, har tatt selvkritikk for noe han selv har skrevet? – En kronikk i Dagbladet skrevet av Eivind Trædal utløste Tybring-Gjeddes sykmelding for halvannen uke siden. Dagbladets kyniske bruk av Trædals noe ubehjelpelige artikkel, med store portretter av Tybring-Gjedde og to andre personer under tittelen “Søppelmennesker”, var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Det skjønner vi godt, også fordi Trædal er blant dem som på nytt henger ut Tybring-Gjedde for den gamle kronikken. Denne hetsen må ta slutt. Og så håper vi Tybring-Gjedde snart er tilbake igjen, og at han og familien kan gjenoppta et normalt liv.

FORSVARER GEIR LIPPESTAD vil stevne nettdebattanter på den islamfiendtlige høyresiden som vitner under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Lippestad mener personer som bloggeren Peder Nøstvold “Fjordman” Jensen og document.no-redaktør Hans Rustad bidro til å radikalisere mannen bak 22. juli-terroren. – “Når man setter frem påstander og hevder det er faktum, må man også ha ansvar for det som skjer senere”, sier Lippestad til VG.

LIPPESTAD er i sin fulle rett til å stevne de vitner han mener kan kaste lys over saken, og han understreker at det ikke handler om noe strafferettslig ansvar. Vi stiller oss likevel meget undrende til at han overhodet trekker inn begrepet “ansvar” i denne forbindelse. Det kan bidra til å forkludre det skarpe skillet mellom ytterliggående meninger og kriminelle handlinger.”

Det er ikke hver dag – for nu at sige det mildt – at vi udtaler os anerkendende om journalister. Men når der er grund til det, skal vi være blandt de første. Hvilket hermed er gjort.

4 kommentarer »

 1. Ansvar! Hvis man vil inddrage ordet ansvar, så er det enkelte menneske altid – læs Breivik – ansvarlig for sine handlinger og ingen andre. At overføre andre til at være ansvarlig ( medskyldig) for Breiviks handlinger viser kun, at man ikke har forstået noget som helst om ansvar..

  Like

  Kommentar af machiavelli — 8 december 2011 @ 11:51

 2. Hvis nogen har et medansvar, så er det politikerne, der i
  indvandringsspørgsmålet helt har ignoreret folkene.

  fralkeøje

  Like

  Kommentar af falkeøje — 8 december 2011 @ 12:04

  • Jeg ville formulerede det således:
   Hvis nogen har et medansvar, så er det politikerne, inklusivt arbejderpartiet
   der i indvandringsspørgsmålet helt har ignoreret folkene.

   Like

   Kommentar af Sailor — 8 december 2011 @ 14:00

 3. Ansvar det er noget man har, når noget går skidt. Ergo, når noget går godt, får man æren. Da multikultur pr definitionen er godt, slukker æren og den indre følelse af at være så god, automatisk for ansvaret.

  Like

  Kommentar af Menig 442 — 8 december 2011 @ 13:42


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: