Hodjanernes Blog

28 juli 2011

Information går Politiken i bedene

Det er ikke kun i Politiken at de “ekstremistiske” blogs bliver beskyldt for at have et moralsk medansvar for Breiviks massakre

Under den bombastiske overskrift: “Internettet er ny kampplads for de højreradikales krig starter Information sin hetz-artikel.

Underoverskrift: “I de seneste år er internettet blevet den yderste højrefløjs mødested, hvor bloggere og læsere radikaliserer hinanden og vender hverdagsbegivenheder til historier om islams kolonisering af Vesten.”

Der sættes altså lighedstegn mellem den yderste højrefløj og alle islamkritiske blogs – ingen nyhed her. Hvordan er det i øvrigt at bloggere og læsere radikaliserer hinanden? Det kunne være dejligt med nogle konkrete eksempler i stedet for sådanne diffuse påstande.

Det var her, norske Anders Behring Breivik hentede en stor del af sine politiske holdninger.”

Nå, hvordan ved Information det? Hans manifest er jo i væsentlig grad et plagiat fra den såkaldte ”unibomber”. Herudover nævner han hvis også Natos angreb mod Serbien som en af hans motiver for denne ugerning. Det kunne desuden være dejligt hvis Information gad at nævne at han begyndte sin planlægning længe inden de fleste af de her blogs overhovedet blev oprettet.

Så følger et par afsnit som måske kan forsvares og så kommer følgende passage:

Et forsøg på at opbygge en norsk afdeling af det succesfulde English Defence League slog fejl, og siden en gruppe nynazister knivdræbte den 15-årige Benjamin Hermansen i et overfald, har de nazistiske grupperinger været marginaliserede.”

Man fornemmer tydeligt det mislykkede forsøg på at kæde EDL sammen med nazistiske grupper. Og hvad var det i øvrigt at Breivik skrev om EDL i hans manifest?

“I stedet for at indgå i organiserede, fysiske grupper på lokalplan, bliver højreekstreme derfor snarere radikaliserede af dialogen med ligesindede på internettet, påpeger forfatteren til bogen Eurofascism, Øyvind Strømmen. »Her kan de finde andre med samme ideer og skærpe hinandens synspunkter, så de bliver stadig mere ekstremistiske,« siger han. De radikaliserer så at sige hinanden. Denne type indflydelse ser ud til at have været langt mere afgørende i forhold til den ideologiske uddannelse af Breivik end for eksempel hans medlemskab af Fremskrittspartiet«.”

Igen en meget løs påstand, som sagtens kan diskuteres, men som journalisten undlader at sætte spørgsmålstegn ved. Kunne det fx tænkes at det var Breiviks personlige oplevelser i forhold til det kulturberigede norske samfund, som skabte hans radikale synspunkter? Eller kunne det skyldes, den manglende debat/demokratiske proces i forbindelse med omdannelsen af det norske samfund fra et monokulturelt til et multikulturelt samfund, som skabte det her skæbnesvangre had mod det etablerede samfund?

Øjvind Strømmen får lov til at ævle videre: ” Man kan ikke tilskrive bloggerne et direkte ansvar, men omvendt bærer de helt klart en del af skylden for radikaliseringen af en mand som Breivik. Det svarer til, at en radikal imam holder en tale i en moské, som får nogle unge tilhører til at gå ud at lave terror. Vi kan alle sammen være enige om, at en sådan imam ikke bare kan vaske sine hænder og erklære sig uden ansvar. Disse mennesker har fremstillet et verdensbillede, som har haft en stor påvirkning på en person som Breivik,« siger han.

Hvor er det lige at der på de her omtalte blogs bliver opfordret til vold, drab og terror? Hvor mange af de her blogs har ikke taget skarpt afstand fra den her handling? Alligvel er vi (bloggere) altså kollektivt medskyldige, mens radikale imamer højest kan have et individuelt ansvar.

2 kommentarer »

 1. “Information går Politiken i bedene”…..er det ikke det samme.

  Like

  Kommentar af Fritz — 28 juli 2011 @ 17:54

 2. Bloggerne skriver det, som journalisterne ikke vil og tør skrive.
  Den etablerede presse er yt!!!

  falkeøje

  Like

  Kommentar af falkeøje — 28 juli 2011 @ 19:24


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: