Hodjanernes Blog

29 januar 2011

Ægyptologi

Filed under: Ægypten, Hadith, Historie, Imamer, Islam, Islamisering, Kulturberigelse, Muslim World — Tags: , — Skjoldungen @ 20:43

Hvis du vil se ægyptisk kultur så kan det endnu nås – i London, Berlin, Paris, New York og sågar på Danmarks Nationalmuseum.

Det har i flere år været på tale at de vestlige museer skulle levere deres oldægyptiske samlinger tilbage til det nuværende Ægypten. Således har bl.a. London modtaget et forlangende om at sende “Cleopatras Nål” tilbage. Lignende “nåle” findes i Paris (Place de la Concorde) og i New York. Det nok mest kendte klenodie fra det gamle Ægypten er nok Tut Ankamon’s gravkammer og busten af Nefertite, som nu findes på Neues Museum i Berlin. Så vidt vi ved er noget leveret tilbage, men langtfra alt. Heldigvis. For selv om de vestlige samfund af al magt forsøger at bortviske ethvert kendskab til deres egen historie – tænk blot på dansk undervisningspolitik – så er de dog endnu ikke i gang med ligefrem at bulldoze museerne.

Al-Reuters:Looters broke into the Egyptian Museum during anti-government protests late Friday and destroyed two Pharaonic mummies, Egypt’s top archaeologist told state television. – The museum in central Cairo, which has the world’s biggest collection of Pharaonic antiquities, is adjacent to the headquarters of the ruling National Democratic Party that protesters had earlier set ablaze. Flames were seen still pouring out of the party headquarters early Saturday. “I felt deeply sorry today when I came this morning to the Egyptian Museum and found that some had tried to raid the museum by force last night,” Zahi Hawass, chairman of the Supreme Council of Antiquities, said Saturday. – “Egyptian citizens tried to prevent them and were joined by the tourism police, but some (looters) managed to enter from above and they destroyed two of the mummies,” he said. – The two-storey museum, built in 1902, houses tens of thousands of objects in its galleries and storerooms, including most of the King Tutankhamen collection.

Somme tider kan man altså glædes over bureaukratisk langsommelighed. Havde samlingerne nu befundet sig i Ægypten var deres skæbne sikker: ødelæggelse. Vi så det da de muslimske studenter – på pashtu: talebanere – sprængte de tusind år gamle, buddhistiske kæmpestatuer ved silkevejen i  Afghanistan i stumper og stykker. – (Til journalisterne som læser med her: jo, det hedder faktisk sprængte, ikke sprang) – Og når de samme om kort tid tager over i Ægypten vil disse præ-islamiske kulturminder virke så stødende på fromme muslimer, at de må samme vej. Og selv om de fleste pengestærke turister fra vesten kommer til ægypten for at blive ædt af hajer – undskyld, Mossad-agenter –  så er der tods alt stadig en del, der kommer for at beundre den kultur, der længe inden Mohammed var et glimt i sin moders øjne fandtes der på stedet. Når den så er sprængt væk har de fromme muslimer ikke længere disse turistindtægter og skal altså bede om endnu flere milliarder øvroer i bistandshjælp. Danmark sidder klar ved skranken i kasse 1 – for vi skal selvfølgelig hjælpe og støtte de demokratiske kræfter i de muslimske lande, ikke?

8 kommentarer »

 1. Jeg elsker Hodjas understatements og stille ironiseren, som når han in Casu går ud fra, at det store illitterære flertal af danske journalister ikke kan bøje uregelmæssige danske verber. Hvad de jo heller ikke kan.

  Med hensyn til Ægypten, så svælger det store flertal af danske medier nu i forestillingen om en demokratisk udvikling i Mellemøsten startende med Tunesien og Ægypten. Han man fuldstændig glemt, at det er de brutale militærstyrers skyld, at islamisterne ikke allerede har taget over. De får nu chancen for at gøre det.
  De arme befolkninger kan meget vel nu komme fra asken og i ilden.

  Like

  Kommentar af Repsnorb — 30 januar 2011 @ 11:38

  • Ja, du har helt ret – det er en pine at høre dem – og mange politikere i øvrigt – udtrykke sig på deres ubehjælpsomme dansk med diverse alternative bøjningsformer (fx. “farede” for “for” ), sammenblandede udtryk, fejlagtig udtale – “drom” istf. “drøm”, “gron” for “grøn” –
   og forkert trykfordeling,
   fx. i ord som “national”,
   “gennemsigtighed”, og “efterretningstjeneste” ( men mange af de ansatte der aner jo heller ikke, hvad det retteligt hedder :o) ) – og så klassikere som
   “sin” vs. “hans”, og den nye favorit “sinE” istedet for “deres”, når ejerne er i flertal.

   Vi kunne efterhåndende godt trænge til et “Dansk for Journalister & andre dummies”-hæfte, som kunne skære de mest elementære regler, bøjninger og udtryk ud i pap for vore efterhånden meget sprogligt udfordrede journalister 😀

   Forleden hørte jeg i en TV-reklame en ung pige sige “sælgede” istf. for “solgte”?!?!? Jeg ved ikke helt, om det var med vilje, eller bare ufrivilligt komisk? Virkelig smart at lære vore unge den slags vrøvl, for det bliver så sværere for dem at lære og at begå sig på engelsk, som jo ellers
   har den parallelle datidsform
   “sold”. Prøv bare at sige “selled” i England, hvis du vil være helt til grin 😀

   Like

   Kommentar af Bjovulf — 30 januar 2011 @ 12:03

   • Indflydelsen fra perkerdansk mærkes.
    Ligeså virkningen af de venstreorienteredes pædagogik.

    Like

    Kommentar af Nielsen — 30 januar 2011 @ 15:20

 2. Apropos de store buddhistiske kæmpestatuer i Afghanistan, som Taliban sprængte i luften, fordi de anså dem for at være uislamiske:

  Så vidt jeg husker, så manglede de faktisk allerede ansigterne inden sprængningerne blev gennemført på trods af forargede protester fra hele verden. Var det også talibanernes værk, eller skyldtes det udslag af tidligere muslimsk “kulturberigelse” i området?
  Man må jo ifølge visse udlægninger af koranen ikke afbilde mennesker -og herunder altså ansigter – i kunst.

  Nogen her der ved noget om baggrunden for dette?

  Like

  Kommentar af Bjovulf — 30 januar 2011 @ 11:44

  • Er det ikke lige som den pavelige vederstyggeligheds afhugning af utallige statuers tissemænd?

   Like

   Kommentar af Nielsen — 30 januar 2011 @ 15:23

   • Jo, det er nok noget i den stil –
    ville bare være interessant at vide, hvornår denne delvise ødelæggelse af statuerne var sket.

    Like

    Kommentar af Bjovulf — 30 januar 2011 @ 20:51

 3. Hver gang den egyptiske museumsmand Hawarasi – eller noget der ligner- har talt donner for at få Nefertiti-busten udleveret til Egypten fra Tyskland har jeg håbet det ikke ville ske.

  Heldigvis skete det så ikke, men jeg gad nok vide hvad den egyptiske museumsmand siger dags dato ?

  Like

  Kommentar af Vivi Andersen — 1 februar 2011 @ 02:41

  • Ja, havde Nefertiti været i Cairo ville hun nu være tabt for evigt – lidt ligesom vore egne guldhorn. Iøvrigt typisk, at da “de demokratiske sindede muslimer” havde smadret montrerne med bl.a. farao Tutmoses berømte figurer af de nubiske soldater og et gammel, faraotisk skib efterlod de det klassiske varemærke – i vore dage “brand” – for muslimer: de skar hovedet af to mumier…

   Like

   Kommentar af Skjoldungen — 1 februar 2011 @ 09:23


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: