Hodjanernes Blog

5 november 2010

Bange anelser

Dansk film gør sig fortjent til millionerne.

I en tid hvor antisemitismen påny skal gøres salonfähig – denne gang ved at bruge salig Søren Aaby Kirkegaards jødehad som legitimitet – er det også vigtigt at miskreditere modstandbevægelsen under besættelsen. Til den ende udgiver man en lind strøm af artikler og bøger som skal stille modstandskampen i et dårligt lys. Eksempelvis hedder det sig nu, at jødetransporterne til Sverige blot var en fed forretningsfidus, en slags rejsebureau med overpriser. Og naturligvis var modstandsfolkene blot den tids version af White Pride, Dansk Front og Jonni Hansens glatnakker. Alle var de blot ballademagere og voldspsykopater. Også det filmiske medium tages i brug. Sidst med “Flammen og Citronen”. Her har man – undtagelsesvist – ikke bekæftiget sig med de pædofile, småtbegavede og sadistiske sønderjyder, men skildret to fremtrædende frihedskæmpere som voldsfikserede HA-typer. Helten i filmen er Gestapo-chefen! – Jo, dansk film kender nok sin beøgelsestid:

Samarbejds-Politikenof all places – forkynder: “Den i mange kredse noget forkætrede filmproducer Regner Grasten, der er mest kendt for letløbende komedier som ’Anja & Viktor’- og ’Krumme’-serierne, har meddelt, at han har en egentlig seriøs film på vej. Det er Peter Schrøder, som Grasten tidligere har arbejdet sammen med om ’Det forsømte forår’ og ’Kun en pige’, der instruerer den nye film, der vil handle om Hvidstensgruppen, en af besættelsestidens berømteste sabotagegrupper – og fra Jylland.”

Jamen, er det ikke mageløst? – Hvor har de dog fra, disse vore kulturpersonligheder? – tænk sig bare: Jyder! – Og tilmed fra en kro i et udsted der hedder Hvidsten! – Altså fordrukne, fremmedfjendske, uvaskede, incestbefængte, voldelige, svagt begavede landsbytosser som hverken læste Samarbejds-Politiken eller ville betænke sig på – dersom de levede i dag – at skrive blogs og gøre nar af vor tids jøder [© Samarbejds-Politiken]. Ufff….Godt vi har filmstøtten!

8 kommentarer »

 1. Ungen havde netop lært at skrive sit navn, da han prentede det i en af de store gæstebøger. Godt dansk navn uden pjank. Jeg gjorde det også flere gange efter en gevaldig æggekage og en visit hos min mors kusine Inga på en nærliggende gård. Jo, jo, her står det helt galt til. Alle bedsteforældre blev født på landet, og det bondske klistrer jo.

  Like

  Kommentar af Mette — 5 november 2010 @ 15:02

 2. Modstandsbevægelsen er der meget lidt dårligt at sige om. Fiskerne, der transporterede jøder til Sverige, tog sig, efter hvad jeg har hørt, meget godt betalt.

  Noget andet er danskernes liderlighed mht. til udarbejdelse af lister over danske jøder til gasning i Tyskland. Jeg mener at have læst, at Adolf på et tidspunkt mente, at die dumme Dänen selv kunne gasse deres jøder.

  Nå uanset hvad, så bliver Danmark da bare stadig mere syg.

  Like

  Kommentar af Børge — 5 november 2010 @ 15:21

 3. Det var ikke alle, der tog sig betalt for at sejle jøder over sundet, og når de gjorde det, skal man se det i det lys, at fiskerne ville miste deres båd og dermed grundlaget for at forsørge sig selv og familierne, hvis de blev opdaget. De kunne jo ikke vide, om tyskerne holdt op med at lukke øjnene.

  Det undrer mig ikke, at man nu også er i gang med Kierkegaard. Jødedommen var ikke så liberaliseret på hans tid, som den senere blev, længe var jøder jo klædt anderledes end andre, havde “sært” hår og ofte tvivlsomme erhverv med udlåning af penge. Det var langtfra alle, der var så moderne som familien Nathansen. Fru Heibergs barndom var bestemt heller ikke nogen dans på roser.

  Før i tiden læste jeg altid Blixen i julen og mest brevsamlingerne og andet, der fortalte om hendes eget liv. Har altid syntes, at novellerne har noget grusomt over sig, og at det levede liv i de yngre år var langt mere interessant. Hun sagde dengang, at hun “ikke ville være en tryksag”, og det har jeg stor forståelse for.

  At kæde Blixen sammen med nazismen er vildt. Men det sker i øjeblikket. Gennem hendes svenske familie havde hun en kontakt til nazitoppen, som gav hende adgang til at se sig om i det 3. rige under et besøg. Hun var bl.a. i Goebbels filmstudier, og der fik hun øjensynligt nok, for da hun senere skulle have mødt Hitler sendte hun afbud og undskyldte sig med hovedpine. Men det er jo ligegyldigt, hvad der er sandt i den forbindelse. I islamdebatten udlægges hun på skift som begejstret for islam og begejstret for Hitler. Det er ikke umagen værd at opponere. Bare spild af tid.

  Like

  Kommentar af Mette — 5 november 2010 @ 15:45

  • Jeg kender ikke noget til Blixens forhold til nazister (er vel også ligegyldig i forhold til forfatterskabet), men undrer mig over vendingen “… udlægges hun på skift som begejstret for islam og begejstret for Hitler.”
   Sværmeri for de to ismer udelukker da vist ikke hinanden?

   Like

   Kommentar af JensA — 5 november 2010 @ 17:11

   • Nej, ikke set fra vores side.

    Like

    Kommentar af Mette — 5 november 2010 @ 17:38

 4. Den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, Dr. Werner Best var i virkeligheden ligeglad med, hvor de danske jøder var, bare de ikke var i Danmark.
  Derfor blev patruljeringen i Øresund indskrænket til at omfatte et ældre langsomt skib, som der fortaltes anekdoter om.
  Derfor lykkedes flugten så godt for så mange jøder.

  At fiskerne skulle have deres betaling, er der intet at sige om.
  De satte hele deres tilværelse og liv på spil, alligevel gjorde de det.
  Hatten af for deres risiko og mod.

  Hvis danske filmfolk nu vil forsøge at nedgøre Hvidsten Gruppen, så bliver jeg stødt og meget vred.
  De viste, mere end alle andre, hvordan vi danskere skulle agere imod en besættelsesmagt, og de betalte med deres liv for det.

  Nu slås vi mod en ny importeret besættelsesmagt.
  Første mål for den kamp er de politikere, der har indført dem.
  Andet mål er de dommere, der støtter besættelsesmagten, hvor de kan.
  Tredje mål er alle de intellektuelle medløbere og erhvervsfolk, der kun tænker i øjeblikkelig profit, og slet ikke i landets ve og vel.

  falkeøje

  Like

  Kommentar af falkeøje — 5 november 2010 @ 17:10

 5. Skjoldunge

  Voldsfikserde HA-typer, nej de var to frihedskæmpere der var gode og forholdsvis effektive i en periode med det valg af middel, vold, de nu engang havde valgt mod en modstander, der om nogen i den grad var- voldsfikseret.
  Jeg så ikke Gestapo-chefen som helt.
  Det er nok to forskellige film vi har set.

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 5 november 2010 @ 19:36

 6. Grundtvig, som de pæne gerne henholder sig til, deltog også i jødefejden i 1830’erne.

  Like

  Kommentar af Hodja — 6 november 2010 @ 10:25


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: