Hodjanernes Blog

22 oktober 2010

Politiken & DR: Karen Blixen foretrak islam

Filed under: Politik — Tags: — egtvedpigen @ 11:46

Karen Blixens gudsbenådede forfatterskab og nuancerede syn på tilværelsen bruges i disse dage af Politiken og DR som et forsvar af nazismen og islam. Angiveligt foretrak baronessen, som i 5 år levede på polsk med Denys Finch Hatton, islam, selvom det sandt at sige nok mest var på sine tjenende ånders vegne…

Politiken – Karen Blixen foretrak islam

“Blixen led ikke, som ofte hævdet, af islamofobi. Hun satte islam højere end kristendommen.”

Karen Blixen skriver dog også om islam/muslimer:

“Det er ikke rigtig, hvad Johannes Poulsen siger, at Muhammedanismen er blottet for Aand; men jeg tror, der behøves et højere aandeligt Standpunkt for at forstaa Kristendommen

“…Om Muhammedanismen som lader til at interessere Dig, kan jeg ikke skrive med nogen Autoritet, dertil kender jeg i Virkeligheden for lidt til den. Det er mig ikke mulig at læse Koranen med noget Udbytte, og den Muhammedanisme som jeg ser i det praktiske Liv, er vist af de mere primitive. – Jeg synes at Muhammedanisme gør de Folk, som antager den eller er opdragne i den, renlige og stolte og giver dem en Slags heroisk eller stoisk Livsanskuelse, men ogsaa at den gør dem, for os, ganske utaalelig doktrinære og intolerante. I det hele taget er det, efter min Opfattelse, en tør Religion eller Livsopfattelse, og dens Farer er at den enten bliver rent udvendig og kommer til at bestaa i en uendelig Mængde udvortes Regler og Ceremoniel, eller ogsaa leder til Fanatisme.
For mig har den det lidet sympathiske Element, at jeg synes den gør Kvindernes Stilling saa daarlig, men herom kan der sikkert diskuteres; paa mange maader er de muhammedanske Kvinder ærede og ansete, og jeg kan meget godt se det orientalske Element som er i ogsaa vor vesteuropæiske Ridderlighed, og som vist kom ind med Korstogene, og den har Farverigdom og noget ædelt i sit Væsen; men den gør Kvinderne saa udelukkende til Kønsvæsner, og til rigtige Cellefanger i dette Forhold, uden Udsigt til Verden udenom. Mandens Beskytterrolle har ogsaa for mig saa tidt noget kunstigt eller forrykket; hvis man f. Eks. fra Begyndelsen slaar fast og opdrager Slægten til at tro paa, at det er aldeles forfærdeligt, hvis et eneste Haar paa Kvindens Hoved kommer ud af Orden, saa kan man naturligvis faa nok at gøre Resten af sit Liv med at løbe med Parasoller og Skærme af alle Slags; men efter min Mening vilde det være virkelig ridderligere, om man ikke hængte sig saa meget i Haaret, og jeg mener heller ikke at det er givet, at den allermest fuldkomne, velordnede Frisure i og for sig er virkelig smukkere end de frit legende Lokker, eller en coiffure a la coup de vent. Men jeg har hele mit Liv holdt mere af Diana end af Venus;…”

6 kommentarer »

 1. Hvad betyder det at hun hele sit liv har holdt mere af Diana end af Venus?

  Like

  Kommentar af Henning — 22 oktober 2010 @ 12:00

 2. Det betyder først og fremmest, at Karen Blixen, skønt meget erotisk på en usædvanlig måde som flere oplevede – bl.a. hendes mangeårige ven Aage Henriksen og dennes søn har srkevet om det – var lidet interesseret i eget seksualliv. Afrodite er gudinde for kærlighed og sex.

  Araberne omtalte KB engang som “de kolde, sanselige arabere”. Det stemmer også fuldstændig overens med de indtryk, som vi har fået i de senere år og med Egtvedpigens meget velvalgte oplæg.

  Like

  Kommentar af Mette — 22 oktober 2010 @ 12:19

 3. Undskyld, det er forvirrende, at jeg skrev om Afrodite, der er det græske navn for romernes Venus.

  Like

  Kommentar af Mette — 22 oktober 2010 @ 12:20

 4. Diana er jagtens gudinde.

  Like

  Kommentar af anonym — 22 oktober 2010 @ 12:51

 5. Karen Blixen er da ikke en mand, så hvad hun foretrækker er fuldstændig ligegyldig i denne sammenhæng.

  Like

  Kommentar af Menig 442 — 22 oktober 2010 @ 20:23

 6. “Jeg skammer mig ikke over, at der i de år hang en Maoplakat i mit køkken. … Jeg beundrede Maos digtning og politiske tænkning . . . Mao var for os . . . et symbol på Den tredje Verdens og vores frihedskamp.”
  Christian Braad Thomsen, i Weekendavisen (17.6.1994)

  Like

  Kommentar af Limewoody — 22 oktober 2010 @ 21:45


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: