Hodjanernes Blog

4 september 2010

»Hvorfor flyttede du egentlig til Danmark, Dencik?«

Politikens journalist Per Michael Jespersen har stillet den svenske professor og socialpsykolog Lasse Dencik en række interessante spørgsmål, bl.a. det ovenstående.

Dencik retter i artiklen en skarp kritik af den danske højrefløj, der – ifølge Dencik – i modsætning til den svenske venstrefløj bygger på ideen om, at ’folket altid har ret’. I Sverige formår venstrefløjen ved hjælp af en mere ‘avantgardistisk’ tilgang til arbejderbevægelsen samt en hær af elitære intellektuelle at udrydde ‘folkets fordomme’.
Kort sagt: I Sverige oplyser den intellektuelle venstrefløj folket, og i Danmark oplyser folket den intellektuelle højrefløj…

Blogredaktionens højre-venstre-konfusion er nu total…

Fra Politiken.dk – Socialpsykolog: Danskerne er slappe og konfliktsky:

»Når visse danskere nu fryder sig over partiets opkomst [SDs] og nærmest håber på dets succes, så handler det om, at man ønsker at projicere sine egne dårligdomme over på andre. Man vil så gerne have, at Sverige bliver lige så slem som Danmark, at man også her slipper den indre svinehund løs. At man så at sige får sig en kammerat i skammekrogen. Men det sker bare ikke«.

Fordi I undertrykker debatten? F.eks. ved ikke at lade Sverigedemokraterna vise valgvideoer, som det netop er sket, og som danske politikere kritiserer?

[…]

Det er ingen tilfældighed, at nogle af dem [højrefløjens intellektuelle] kommer fra den yderste venstrefløj, hvor ’Folket altid har ret’. Ud fra det har man udviklet en højrepopulistisk variant i venstrefløjstænkningen, som har grundtvigianske rødder«.

Men sådan er det ikke i Sverige?

»Nej, den svenske venstrefløj har mere stået på det avantgardistiske: Den intellektuelle skal oplyse folket. Fordommene skal vi ikke løbe efter.7 kommentarer »

 1. OT

  Rød/grønne og rød/hvide nazister benytter det nydelige vejr til, at få lidt opmærksomhed, såkaldt attention disorder.

  Via das-bladet http://politiken.dk/indland/1052086/antifascister-vil-blokere-nazikoncert/

  Kryster-for fra de rød/grønne nazister oplyser, at de har taget opstilling på Hundige station, men ikke vil genere “almindelige” borgere.
  ———-
  Nej det vil de, og Kryster-for, nok ikke i dag. De er nok bare ude og træne de “almindelige” borgere i hvorledes de skal gebærde sig den dag, de via jernbanen skal føre frem til lejrene.

  Like

  Kommentar af anonym — 4 september 2010 @ 17:27

 2. I Sverige har de venstreorienterede intellektuelle dannet en uskøn alliance med pøblen. Sammen med et par totalitær ideologier går man søvngængeragtigt fremad – censur og berufsverbot er allerede indført. Hvad bliver det næste?

  Like

  Kommentar af Limewoody — 4 september 2010 @ 19:25

 3. Jeg har en vinkelsliber, og hvis der er nogen der har et strømanlæg så lad os få lavet en klap i den skide pløresundsbro.

  Like

  Kommentar af Fritz — 4 september 2010 @ 20:37

 4. -kryster og konfliktsky-

  Lidt er der om snakken.

  Like

  Kommentar af Machiavelli — 4 september 2010 @ 22:04

 5. Den Dencik lyder som et job for spydpigen. – men måske er han for dum til at fatte noget?

  Om ikke andet, så fortæller han da om galskaben i Sverige – som om vi ikke vidste det.

  Like

  Kommentar af Børge — 5 september 2010 @ 01:43

 6. Set udefra kunne man tolke de store skattetryk i både Sverige og Danmark som udtryk for at befolkningerne er ramt af årevis af store katastrofer eller meget store problemer som midlerne fremkommet fra skattebetaling da blev brugt til, når nu private midler ikke i større omfang kan løse problemerne eller katastroferne, eller udtryk for at samme befolkninger selv har meget svært ved at finde ud af hvordan penge skal bruges, og og derfor lader valgte repræsentanter fordele dem. Det er tilsyneladende vælgernes prioriteringer eller i det mindste følgen af deres valg gennem en længere årrække.

  At dele sig efter anskuelser synes mig et godt råd uanset der er et utal af anskuelser, jeg ikke selv vil være enig i.
  At være ambitiøs i sin lykke inden for de gældende rammer, kunne det tolkes danske generelt er bedre til- jævnfør flere års undersøgelsers resultater- end svenske.

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 5 september 2010 @ 06:53

 7. Læs hvad en anden svensker mener her:

  http://jp.dk/opinion/kronik/article2175870.ece

  Like

  Kommentar af Long John — 9 september 2010 @ 00:38


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: