Hodjanernes Blog

27 marts 2010

Danmark er det land i Europa, hvor krisen har gjort størst indhug i industrien:

Produktionen er 25 procent mindre værd end for halvandet år siden, og nedturen fortsætter.

»Vi er i en alvorlig situation. Produktionen forsvinder, og vi regner ikke med, at den kommer tilbage på samme niveau. Det er svært at forestille sig, at vi kan opretholde et velfærdssamfund, hvis al produktion forsvinder ud af Danmark,« siger professor Per Langaa Jensen, direktør for Institut for Planlægning, Innovation og Ledelse på DTU.

Gad vide om politikerne bliver ved med at påstå, at vi har brug for arbejdskraft udefra?

10 kommentarer »

 1. De fleste af de danske virksomhedsledere er folk i træsko uden uddannelse af nævneværdigt omfang.
  At de skulle kunne omstille sig til nutidens videnbaserede produktion er utænkeligt.
  Se bare, vi har snart ikke flere slagterier i Danmark.

  falkeøje

  Like

  Kommentar af falkeøje — 27 marts 2010 @ 21:47

 2. Til gengæld har vi ansat et hav af bureaukrater til at regulere den tilbageværende produktion.

  Eksporten bæres nu af vindmøller, men hvorlænge? Paa et eller andet tidspunkt siver det ind paa selv den mest tungnemme venstrefløjs politiker, at et moderne samfunds energi forsyning ikke kan baseres pa vindpust, bølgeskvulp eller kofims.

  Like

  Kommentar af Sailor — 28 marts 2010 @ 03:43

 3. Det skulle være oplagt at en udbredt istandsættelse og omformning af størstedelen af boligmassen, varmevekslere, solenergi og så videre, strækkende sig fra privat- til erhvervsdelen kan medføre en besparelse på 20-25 % af det nuværende energiforbrug.
  Sådanne projekter forekommer mig det bedste her-og-nu iværksatte samtidigt med nye energiformers egnethed undersøges.

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 28 marts 2010 @ 10:25

  • Det er produktion og samhandel (eksport) som er samfundets bærende kraft. Det er selvfølgelig meget sjovt at pusle om vor boligmasse, og spare energi, men det skærper ikke rigtigt i kassen.

   Like

   Kommentar af Sailor — 28 marts 2010 @ 11:58

   • Ikke enig.
    Det fundamentale, selve grundlaget for samfund er overlevelse for individer, mad, drikke og lidt kærlighed nævner jeg først, dertil er i disse egne boliger praktiske.
    Produktion og indtagelse af mad og drikke er baggrunden for menneskers liv, for al menneskeskabt produktion og eksport, robotter kan producere uden dette, men kræver anden energi.

    Like

    Kommentar af Peter Buch — 28 marts 2010 @ 13:13

 4. Jeg har siden jeg var dreng været fascineret af teknik, og da jeg er fra krigens (den sidste), har der været herlig meget dansk teknik at se på. Vi har opfundet båndoptageren (harddisken), lydsystemer til film (Petersen og Poulsen) og meget andet. Vi var verdens største producent af skibsdiesler, skibsspil, vi havde mange fremragende værfter. Stort set hver eneste dansk by havde i mellemkrigsårene en motorfabrik. Vi lavede biler, traktorer, tog (Frichs), fly (KZ). Vi havde en stor medicinal industri (ex samarbejdet mellem Novo og landbruget) og en stor kemisk industri.

  Jeg kunne fortælle i timevis om alt det, vi kunne i mellemkrigsårene – vi var ganske enkelt verdens førende industrination mht. teknologi. Intet gigantisk, det var der ikke plads til, men meget smart og innovativt fordelt på alle tekniske discipliner. Det var klart, at man skulle være ingeniør, men da var nedturen allerede startet. Den tog fart lige efter krigen. Det tog fart med fagforeningerne, der ville omdanne Danmark til noget efter russisk forbillede. Våbnet var vilde lønkrav, strejker, småsabotage og hvad der ellers kunne skade virksomhederne. Allerede i 68 var det tydeligt for enhver, at Dansk industri var under afvikling. Lad mig komme et af de utallige eksempler, jeg har oplevet. Til et apparat jeg udviklede, skulle der bruges en hård kugle på 6mm i diameter gennemboret af et 4mm hul. Virksomheden forlangte, at alt skulle produceres i Danmark, så den blev lavet i hårdforkromet messing. 16 kroner kostede den. Nærmest for skægs skyld forespurgte vi en schweizisk virksomhed, hvad de skulle have for en sådan, men lavet i en monokrystallinsk rubin. – 7 kroner.

  Resten af verden drønede af sted. I Danmark græd de gode og de onde LO. Al højteknologi lukkede. I dag er der tre virksomheder tilbage. Danfoss, Grundfos og Novo. Det er helt urimeligt at medtage lavteknologi som Vestas. Alle tre virksomheder har forberedt sig på at lukke i Danmark ved fx at flytte ny produktion til udlandet.

  Så spørgsmålet er, hvad vi har at bytte med, når de sidste er rejst, og vi vil have biler, tv, olie og alt det andet. Snart er landbruget også lukket, så med yderligere 3 – 400.000 på understøttelse fra industri og landbrug og intet at spise, er vi noget på spanden. Vi må håbe på kinesernes godhed. Palæstinensernes? Vi har da støttet dem, det vi kunne.

  Like

  Kommentar af Børge — 28 marts 2010 @ 11:22

 5. Der røg lige et par slåfejl og andet uskønt i, men det går vel.

  Like

  Kommentar af Børge — 28 marts 2010 @ 11:25

 6. Rolig nu Børge

  Det lod sig gøre at opretholde livet – selvklart under ander former for energiudfoldelse end den nuværende – for de fleste lidt over 4 millioner danske og et par hundrede tusinde flygtninge i 1945 og et par år frem.

  Like

  Kommentar af Peter Buch — 28 marts 2010 @ 13:07

 7. Og nu ser jeg, at Danfoss er i vanskeligheder.

  Til Peter:

  Jeg er helt rolig 🙂 Med snart 67 år på¨bagen, er der grænser for, hvor lang tid jeg har igen. Jeg er lidt mere bekymret for de generationer af akademikere med værdiløse uddannelser, der end ikke kan betjene så højteknologiske redskaber som en kost – eller en spade. Vi kommer jo nok alle til at dyrke vore egne grøntsager om nogle år.

  Like

  Kommentar af Børge — 29 marts 2010 @ 13:39

  • Ja, Børge

   Det er jo ikke sådan med højteknologi!
   Overlevelsessider råder til egendyrkning af mindst 50% af fødevarerforbruget, herfra set er det dog nok bedre at satse på nærliggende produktion, ikke nødvendigvis udført af en selv, der kan dække nær 100%.

   Sailor
   At energiregnskaber for boliger ikke indgår som en faktor, der giver decideret høj værdi såfremt boligen er energineutral eller energioverskudsgivende har vist ikke meget med uddannelse, eller det kan være hyggelig puslen at gøre, for mig at se er det udtryk for sund jordnær fornuft.

   Like

   Kommentar af Peter Buch — 29 marts 2010 @ 21:27


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: