Hodjanernes Blog

23 marts 2009

De røde lejesvende manipulerer

Hvis Ingolf Gabold skal lave en tv-serie mere, vil alt være som det plejer: De venstreorienterede er stædige og ærlige, mens de højreorienterede er magtgale og racistiske. De røde lejesvende har kronede dage i DR.

Af SØREN ESPERSEN, MF (DF) bragt i Samarbejds-Politiken 21. marts 2009.

Nu venter vi med spænding på ‘ Borgen’ – Danmarks Radios nyeste tv-dramaserie, der som fiktion skal beskrive livet i Folketinget. Ja, det vil sige ‘ spænding’ er der ikke så meget af.

Jeg ved nemlig allerede nu præcist, hvordan den serie bliver drejet. Serien er jo, som det øvrige tv-drama, vi hidtil er blevet præsenteret for, tilrettelagt af Danmarks Radios de røde lejesvende – personificeret af selveste den røde mester, Ingolf Gabold.

Først lige lidt om baggrunden for min sikre viden: Ingolf Gabolds samfundssyn er gennemgående banalt: De højreorienterede er magtgale, korrupte, uden social ansvarlighed, ufølsomme, klima-benægtere og racistiske. De venstreorienterede er alt det modsatte – og de kæmper stædigt og ærligt imod overmagten – og gør det med følsomhed og kærlighed og ofte med livet som indsats.

Det farlige ved Ingolf Gabolds manipulation med samtidshistorien er, at det konsekvent kaldes fiktion. Derfor er det let for De Røde Lejesvende at henholde sig til den kunstneriske frihed, som alle jo hylder. Men når dagens Danmark er kendetegnet ved historieløshed, er faren for, at fiktion opleves som historisk sandhed, enorm.

Et par eksempler: Tænk på ‘ Krøniken’: En blæver-sød Palle From (alene efternavnet…!), som var socialdemokrat, og kæmpede mod den kyniske overmagt, bestående af beregnende og koldhjertede højreorienterede, som kun ønskede det danske folk alt ondt.

Eller tænk på det nyeste skud, ‘ Livvagterne’ med det urealistiske plot, hvor PETfolkene skal beskytte venstreorienterede danske politikere mod dødstrusler.

Virkeligheden er, at det er Pia Kjærsgaard, Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader og Kurt Westergaard, der beskyttes mod islamister og autonome, mens mig bekendt ingen venstreorienterede politikere beskyttes. Altså rent digt, pjat og løgn. Typisk Gabold! Og nu kommer så ‘ Borgen’, som – mærk jer mine ord! – får følgende persongalleri: 1. Hun er den purunge, nyvalgte muslimske politiker, som bærer hijab-tørklæde, er menneskekærlig og god og kan slet ikke forstå, at nogen kan finde på at dømme hende på hendes tørklæde: »Jeg er jo bare en dansker, som har valgt at bære tørklæde«, siger hun, og »jeg vil bedømmes som socialistisk politiker – og ikke som muslim«. Hun kæmper mod fordomme – og viser sig i løbet af serien som en både brav og retsindig pige. Den del af ansigtet, man kan se, er i øvrigt kønt.

2. Han er den idealistiske journalist og er personligt led og ked af at arbejde i det ormebefængte miljø på Borgen.

Han har valgt journalistikken for at kæmpe for det gode i mennesker og for at gøre verden et bedre sted at leve. CO2 har hans store interesse, og han kan næsten ikke holde det ud med al den forurening – og den måde, vi behandler muslimerne på. Han er regeringens største skræk, og de er bange for, at han vil afsløre hele deres komplot.

3. Hun er en rigtig led, beregnende og kold heks, populistisk og kynisk. Hun er partileder, og hun finder hele tiden måder til at gøre livet for indvandrere så uudholdeligt som muligt.

Til gengæld lefler hun konstant for den dårlige smag, og er bare ude på at lukke Danmark fuldstændigt inde bag lås og slå – så ingen udefra kan komme ind.

Hun er nepotistisk og korrupt – og lader sig, mens hun slikker sig om munden, bestikke af kapitalistiske producenter af nye kampfly.

4. Han er den ubestikkelige partiformand, som er ved at slide sig selv op i kampen for en ny regering, et bedre miljø, kærlig tolerance over for fremmede og en verden uden kampfly.

Kun to ting elsker han højere: Sine to, halvstore børn fra sit kuldsejlede ægteskab – Laurits og Julie. Han kan næsten ikke holde ud at svigte, når der er arrangementer på deres skole, men bliver ofte nødt til det. Han prøver så at forklare dem, hvor vigtigt miljøet er. Og det forstår Laurits og Julie..

5. Hun er minister-spindoktor – og en rigtig giftig én af slagsen. Hun er fuldstændig ligeglad med andres følelser og bruger i en lukket kreds tit og gerne udtryk som ‘ perler’ og det, der er værre. Hun er liberal/konservativ og har en kæmpevilla oppe i Hellerup.

Hun bruger al sin tid på at grave snavs op om den menneskekærlige journalist, så hun kan bringe ham i miskredit over for hans redaktør, som hun i øvrigt boller med.

6. Han er en desillusioneret, veteran – borgerlig MF’er -men med hjertet på det rette sted, som kender spillet og er derfor nøglen til, hvordan den onde regering endelig kan bringes til fald.

På sine gamle dage er han blevet led og ked af at have været med til al den ondskab mod socialisterne, og nu angrer han – og er blevet ‘ deep-throat’ for den menneskekærlige journalist. Det er især tanken om de indespærrede asylbørn i Center Sandholm, der har ændret ham for altid.

7. Hun er ansat i Center Sandholm, og kan næsten ikke holde til at være der mere – så forfærdeligt synes, hun det er for flygtningebørnene.

En dag, den ubestikkelige partiformand med det kuldsejlede ægteskab er på udvalgstur i Centeret, mødes deres øjne i indbyrdes forståelse, medfølelse og kærlighed.

De elsker børnene deroppe, og begynder snart også at elske hinanden. Sammen indleder de nu kampen mod uretfærdigheden og den lede partileder.

Yderligere skal vi i ‘ Borgen’ stifte bekendtskab med a) Den kyniske MF’er – medlem af regeringspartiet, som kun har ladet sig vælge for at berige sig, b) Den perverse liderbuk – ligeledes fra regeringspartiet, som seksuelt udnytter sin sekretær, c) Den unge, idealistiske socialist, som hele tiden bliver grinet ud, når han samler ind til Læger uden Grænser, d) Den torterede, tidligere Guantánamofange, som nu bruger al sin tid på at skabe dialog mellem kristne, jøder og muslimer, og e) Den sorte præst, som tordner mod islam – og i øvrigt slår sine børnebørn.

P. S.: Skulle du, Ingolf Gabold, komme i bekneb for flere arketyper, er jeg også her leveringsdygtig.

Også når det gælder plottet, vil jeg hurtigt kunne rable noget af mig. Jeg gør det med glæde – og er med garanti langt billigere end dine sædvanlige røde lejesvende…

9 kommentarer »

 1. Lige på kornet.

  Like

  Kommentar af Skjoldungen — 23 marts 2009 @ 10:22

 2. Mærkeligt de ikke ansætter en mand med en sådan fantasi 😀

  Like

  Kommentar af Hodja — 23 marts 2009 @ 10:26

 3. OT: Mona Sheikh: http://blogs.jp.dk/mellemlanding/

  Like

  Kommentar af Hodja — 23 marts 2009 @ 10:32

 4. @ Hodja
  Det er ikke fantasi, men fornuftige udtalelser og indsigt i hvorledes det rotere omvendt i vensterfløjens hjerner.
  Du ved, ondt bliver til godt og iSLAM til fredens!!!!! religion…osv 😉
  Måske skal der lige tilføjes, at nyhedsformidlingen på (D)DR også er fiktion!

  Like

  Kommentar af li — 23 marts 2009 @ 12:10

 5. Privatiser lortet!

  Like

  Kommentar af Slyrgraff — 23 marts 2009 @ 12:16

 6. Espersens indlæg er både hylende morsomt og præcist. Han udstiller virkelig DRs latterlighed.

  Tankevækkende, at de eneste gode indslag i Politiken, Berlingske og muligvis andre medier i vore dage kommer fra private bidragydere – ikke fra journalisterne…

  Like

  Kommentar af GB — 23 marts 2009 @ 12:54

 7. Jeg gemmer Espersens historie for at kunne krydse af, da den garanteret er sådan ungefaehr den vi får serveret af Gabold !

  Og dog … så bliver jeg nødt til at følge Borgen for at se om det passer og det har jeg på forhånd ikke lyst til.

  Jeg gad heller ikke Gabolds tidligere frembringelser fordi det syn på almindelige Danere,der lægges for dagen i disse er utrolig nedgørende for ikke at sige ondskabsfuld.

  Enhver der ikke samstemmer med De Gode Menneskers opfattelser af dette og hint er det helt berettiget at tørre egne ondskabsfulde tilbøjeligheder af på.

  På Uriasposten i dag refererer Kim lidt fra hvad der blev sagt, da 3 Gode Mennesker, i et tv-program, verbalt satte hælene i ryggen på Die Dumme Daenen.

  Like

  Kommentar af Vivi Andersen — 23 marts 2009 @ 14:52

 8. 😉
  Hvis han ikke får ret, er det kun fordi han ikke skal ha’ ret

  Like

  Kommentar af Ulla Lauridsen — 23 marts 2009 @ 19:18

 9. […] gange, at den nu fremstår som sandheden. Senest har Søren Espersen fra Dansk Folkeparti været ude med kritik af DR – og deres kommende dramaserie Borgen. For denne er, siger Espersen, ”tilrettelagt af Danmarks […]

  Like

  Pingback af De røde lejesvende « Kritisk Journalistik — 30 maj 2009 @ 16:52


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: