Hodjanernes Blog

11 august 2008

Seminar om korstogene

MYTER OG DEN HISTORISKE VIRKELIGHED

Der er mangfoldige myter i omløb om middelalderens korstog (1095-1291). Med udspring i oplysningstidens kritik af kristendom og kirke og videreført af det 20. århundredes vestlige selvopgør omkring imperialismen har de to mest populære myter været: 1) Korstogene var uprovokerede og uhørt brutale angreb på en fredelig muslimsk verden. 2) Korsfarernes fromme påskud (religiøse fanatisme) dækkede i virkeligheden kun over almindelig grådighed.

Myterne er blevet formidlet såvel af universitære faghistorikere som af underholdningsindustrien med det formål at pålægge Vesten bodsgang over for en “offergjort” muslimsk verden. Seneste skud på stammen er den aktuelle filmatisering af Ian Guillou’s trilogi om korstogene.

De historiske kilder bevidner en noget anden virkelighed. Korstogene var først og fremmest forsvarskrig mod en ekspanderende islamisk verden, der i 1095 havde erobret 2/3 af de gamle kristne kernelande og nu truede med at rende resterne af det byzantinske storrige over ende og dermed få fri adgang til Europa via Balkan. Muslimerne gik sejrrigt ud af konfrontationen. Men korstogene standsede trods alt midlertidigt islams fremmarch og gav Vesten fred i et par hundrede år til at udvikle sin egen kultur frem mod renaissancens blomstring.

Seminarets tre foredragsholdere vil beskæftige sig med hver sit aspekt af korstogenes koreografi. Jakob Balling vil gennemgå det generelle historiske forløb. Monica Papazu vil se på det kristendomsfremmede teologiske skred i retning af “gerningsret-færdighed”, sammenblanding af heltedåd og fromhed, samt ideen om “hellig krig”, som sammenstødet med den fremadstormende islamiske verden afstedkom. Torben S. Hansen vil beskæftige sig med de sidste 30 års historiske forskning i korstogstidens eget kildegrundlag, som bl.a. har afdækket, at myten om middelalderens konfrontation mellem et eksceptionelt barbarisk og aggressivt kristent Vesteuropa og en fredelig og sagesløs islamisk verden er temmelig grundløs. Datidens muslimer og kristne havde en ganske anden selvopfattelse. Til sidst vil Uffe Østergaard som optakt til den afsluttende debat kort redegøre for sin fastholdelse af mange af oplysningstidens og imperialismekritikkens gængse synspunkter på korstogene, sådan som de er fremført i “Tankens magt – Vestens idehistorie” (L&R 2006).

Lørdag den 13. september 2008
I Sct. Andreaskirkens festsal, København

Læs mere på Islamkritisk Netværk i Folkekirken

6 kommentarer »

 1. Det kunne vist være godt for Raapil at møde op, og få sin horisont udvidet lidt?!
  Raapil som jo suntes “alle kulture er lige gode”……..

  Like

  Kommentar af li — 11 august 2008 @ 18:49

 2. Pokkers det er i hovedstaden. Det ville jeg ellers meget gerne deltage i.

  Like

  Kommentar af RettenTilSelvforsvar — 11 august 2008 @ 21:25

 3. Mon ikke der kommer nogen af de “gode” og sikre en så racistisk ting ikke sker?

  Like

  Kommentar af Broholm (ordblind) — 11 august 2008 @ 22:03

 4. Jeg MÅ udtrykke min foragt mod de middelalderlige korstoge, de gjorde jo ikke arbejdet færdigt!!
  Nu lider vi under deres halvhjertede udryddelse af den menneskefjendske idelogi islam, som igen-igen stikker sit modbydelige onskabsfulde kvindefjendske verdensdikattur frem.
  Kan vi ikke bare en gang for alle, nedkæmpe denne Ondskabens idelogi islam.
  Hjælp millioner af kvinder i nød, bekæmp islam….
  Hvor der de civiliserede mænd, der beskytter OS kvinder for de primitive islam-mænd, der bare kan voldtage OS kvinder, hvis vi ikke lever som tildækkede spøgelser…
  HJÆLP!!!!!

  Like

  Kommentar af li — 12 august 2008 @ 06:05

 5. -> Vi gør hvad vi kan…

  Men mon ikke ambitionen i første omgang skal begrænses til blot at holde dem væk. Vi kan næppe bekæmpe 1,2 mia. mennesker med våben.

  Men se her, hvad en lille prisreduktion kan resultere i: https://hodja.wordpress.com/2008/08/11/usa-skyld-i-at-de-sulter-i-burkina-faso/ Lad os håbe at stigende fødevarepriser og vestens uafhængighed af olie vil begrænse deres antal, idet intet muslimsk land formentlig kan brødføde sig selv og deres økonomier på ingen måde er baseret på viden og for de flestes vedkommende alene er baseret på olie.

  Måske har hr. Fogh fat i noget her: http://borsen.dk/politik/nyhed/137778/

  Like

  Kommentar af ManInBurka© — 12 august 2008 @ 09:53

 6. Læs Jesper Bachers foredrag på mødet her: http://inif.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=77

  Like

  Kommentar af Hans Jensen — 17 december 2008 @ 00:12


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: