Hodjanernes Blog

17 marts 2008

På en stille villavej

I byen Oranienburg nord for Berlin ligger en del af Terrorens Topografi: Sachsenhausen KZ-Lejren.

Sachsenhausen var nazisternes første KZ-lejr. Arkitektonisk skulle den udstråle kontrol og magt. Den var mønsterlejren for alle efterfølgende lejre. Beliggenheden så tæt på Berlin, medførte, at den blev SS’s træningslejr. SS blev for eksempel trænet i de mest effektive eksekutionsmetoder på sovjetiske krigsfanger (10.000).

Her sad til slutningen af krigen 200.000 fanger fra 40 forskellige nationer. Titusindvis blev myrdet og døde af ubehandlet tyfus, udmattelse og sult.

Lejren blev efter krigen omdøbt til ‘Speciallejr 7’ af kommunisterne, som her opbevarede krigsfanger fra Wehrmacht, nazister, anti-kommunister, systemkritikere af DDR og uskyldige. Mange havde siddet i lejren under nazisterne og fortsatte lejrlivet under kommunismen. Ifølge DDR’s historieskrivning havde der aldrig eksisteret en sovjetisk speciallejr på stedet. I 1948 sad der 50.000 fanger i lejren, der nedlagdes i 1950.

map.jpg

Kort over anlægget. Den nederste barak i højre hjørne er der, hvor europas bedste fasknere fremstillede store mængder falske engelske pund-sedler og til sidst også falske dollar-sedler. Udenfor kortet fandtes den såkaldte ‘T-bygning’, der var SS-administrationen for alle KZ-Lejre. Den T-formede bygning i højre side, var det såkaldte ‘Zellenbau’ med 80 enkeltceller. Her sad de såkaldte ‘prominente’ fanger – bl. a. formanden for Danmarks Kommunistiske Parti Aksel Larsen.

kremat.jpg

‘Station Z’ med resterne af krematoriet, gaskammeret og udenfor skydegraven og galgerne.

kommu.jpg

Den del af KZ-Lejren, som kommunisterne byggede efter krigen. Her døde mindst 13.000 af sygdom, sult og udmattelse.

2 kommentarer »

 1. Har for nylig besøgt lejren i min egenskab af turistbuschauffør. Jeg var der med en gruppe amerikanske studenter. Jeg blev slået af den kendsgerning at lugten stadig hænger over lejren, og af byens hundeglam. Jeg tænkte i mit stille sind, at her har været hunde før, også firbenede.
  Det var en spændende men også gruopvækkende oplevelse. Stedet skal bevares og de gamles SS bygninger genopføres som skræk og advarsel føer fremtiden.

  Like

  Kommentar af Kaj Larsen — 14 oktober 2008 @ 19:04

 2. Det var SS’ere der sad i lejren under Sovjets ledelse, dem der havde mishandlet og slået over 100.000 politisk antifascister, russiske krigsfanger og jøder ihjel!

  Helt ærligt! Lad bare de skide SS’ere få en kugle! De har fortjent det med deres forbrydelser imod menneskheden!

  Like

  Kommentar af KUF — 15 januar 2009 @ 21:04


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: